Tenis – ATP London i Halle – Tko će pobijediti u posljednjim provjerama pred Wimbledon?

ATP

 

Sezona travnatih terena nastavlja se na ATP Touru u 24. tjednu, s dva ATP 500 turnira – Cinch Championships u Londonu i Terra Wortmann Open u Halleu, a kladionice su spremne za prve servise na turnirima.

Starijim gledateljima tenisa ovi turniri poznatiji su kao Stella Artois i Gerry Weber Open, koji su do sada nekoliko puta rebrendirani. No, mjesta su ista kao i uvijek, u Queen’s Clubu i na stadionu Gerry Weber.

Uvjeti i trendovi

Prošli tjedan u Stuttgartu je bilo brzo (ne toliko u Rosmalenu kao inače), a slično bi trebalo biti i u Queen’s Clubu, gdje je prošle godine bilo 86% osvajanja gemova na svoj servis, a prosječno 85% zadržavanja servisa u posljednjih pet izdanja.

Prvaci u Queen’su tijekom godina su se razlikovali u stilu igre, od all-round Andyja Murraya do velikih servisera i forhend brigade Mattea Berrettinija i Marina Čilića, kao i servis-volleya Felija Lopeza.

Tenisači koji nisu nositelji su rijetko pobjeđivali ovdje, a Lopezove titule iz 2017. i 2019. jedine su koje je osvojio nepostavljeni igrač od Scotta Drapera 1998., dok su se kvalifikanti također mučili – Nicolas Mahut 2019. je bio prvi koji je stigao do četvrtine finala nakon HT Leeja 2004. godine.

Prvi nositelji osvojili su titulu na Queen’su pet puta u posljednjih osam izdanja.

U Halleu je također prilično brzo, s 86% zadržavanja servisa prošle godine i 83% u prosjeku u posljednjih pet izdanja.

Roger Federer je dominirao turnirom u posljednjih 17 godina, ali i ovdje su pobjeđivali različiti igrači s različitim stilovima: Florian Mayer, Borna Ćorić i Ugo Humbert, da spomenemo trojicu.

Slično kao i Queen’s, ovdje su se mučile kvalifikanti, a Nicolas Kulti (lucky loser) 1999. godine bio je jedini igrač iz ždrijeba kvalifikacija koji je stigao u finale Hallea.

Cinch Championships –  Ždrijeb

Koliko god dobar rekord imaju najbolji nositelji u Queen’su, malo je vjerojatno da će ovogodišnji nositelj broj jedan dodati još jedan trofej tom rekordu.

Casper Ruud ima 2-4 na travi u svojoj karijeri i s obzirom na to koliko mu je nedavno trebalo da se prilagodi s tvrdih terena na zemljanu, bili bismo vrlo iznenađeni kada bi Norvežanin ovaj tjedan u Londonu bio blizu osvajanja naslova.

Doista, gornja polovica ovog Queen’sovog ždrijeba izgleda vrlo otvoreno, s Taylorom Fritzom, Jensonom Brooskbyjem i Marinom Čilićem kao najočitijim favoritima za ulazak u finale.

Brooksby je prošlog tjedna izgubio od Huga Gastona u Rosmalenu i djelovao je malo izgubljeno, dok Fritz još uvijek traži optimalnu formu nakon ozljede stopala zadobivene tijekom zamaha na šljaci.

Čilić izlazi iz polufinala French Opena i osvojio je ovaj turnir kao prvi nositelj u prošlosti (2018.), tako da je dokazani pobjednik u Queen’s Clubu.

Također je pobijedio u Stuttgartu prošle godine na svom otvaranju sezone na travi, pa morate reći da je ovo dobra šansa za Čilića za još jedno finale Queen’s Cluba.

Jack Draper i Alexander Bublik su dvojica koji su prilično sposobni izazvati potres ili dva u ovoj polovici ždrijeba, ali teško je vidjeti da bilo koji od njih osvoji naslov.

Donja polovica izgleda mnogo teže za prognozirati, s puno igrača koji imaju dobre rezultate na travi: Matteo Berrettini, Alex De Minaur, Grigor Dimitrov, Denis Shapovalov, Lorenzo Sonego, Dan Evans, Cam Norrie i Andy Murray.

Od njih, Murray sigurno neće izdržati taj tempo nakon što ga je tijelo ponovno iznevjerilo u finalu Stuttgarta, a pitanje je i kako će Berrettini nakon nedavne operacije šake doživjeti dvije pune nedjelje igranja.

Dakle, između Alexa de Minaura i Grigora Dimitrova treba tražiti potencijalnog finalistu u ovoj polovici ždrijeba.

De Minaur ima teško otvaranje protiv Reillyja Opelke, ali potonji, otkako je osvojio Wimbledon Juniors 2015. nije uspio pokazati ništa na travi u karijeri uz skor od 2-5 na ovoj površini.

Australac je četiri puta pobijedio Opelku na seniorskoj razini, tako da bi tu trebao pobijediti, a nakon toga je njegov ždrijeb prilično lagan, s tim da je pobjednik Dimitrov/Norrie potencijalno nezgodan.

De Minaur je igrao dobro na šljaci i nakon teškog ždrijeba u prvom kolu protiv Adriana Mannarina prošlog tjedna u Rosmalenu, De Minaur ima priliku pokrenuti svoju kampanju na travi ovdje.

Ima dokazanu sposobnost na ovoj podlozi i dajemo mu blagu prednost ispred Dimitrova, koji je također igrao dobro na zemljanoj podlozi i mogao bi ovaj tjedan otići duboko.

Pobjednik ATP London – kvote

  • Marin Čilić 5.5
  • Matteo Berrettini 6.5
  • Casper Ruud 9
  • Andy Murray 9.5
  • Jenson Brooksby 12
  • Denis Shapovalov 15
  • Cameron Norrie 15
  • Taylor Fritz 15
  • Alex De Minaur 19
  • Grigor Dimitrov 21

Terra Wortmann Open – Ždrijeb

Naš broj jedan nositelj ovog tjedna u Halleu je Daniil Medvedev, koji je ovdje izgubio u prvom kolu prije godinu dana od sjajne izvedbe Jan-Lennarda Struffa, s kojim bi se Medvedev mogao suočiti u drugom kolu ove godine.

Ipak, to je Medvedevu bio prvi meč na travi, a ovaj put je bolje pripremljen zahvaljujući dubokom plasmanu na Rosmalenu prošlog tjedna.

Bio je daleko od impresivnog u Rosmalenu, unatoč tome što je došao do finala, a svakako mu neće biti lako protiv Davida Goffina u prvom kolu, koji je pobijedio Medvedeva u Wimbledonu 2019., a zadavao Rusu mnogo problema prošlosti.

Goffin se ovdje ozlijedio prošle godine kada se poskliznuo (nešto što se često događa u Halleu s krovom koji baca sjenu na osnovnu liniju). Par mjeseci je bio izvan terena, a i trenutno ponovo ima problema s ozljedom.

Ostale opasnosti za Medvedeva u Q1 uključuju pobjednika meca Struffa i Ilye Ivashke, pri čemu je potonji izgubio svoje šanse da preuzme vodstvo u setovima protiv Medvedeva prošlog tjedna u Rosmalenu.

Pobjednik izmelju Martona Fucsovicsa i Roberto Bautista Aguta također bi mogao biti nezgodan u svojoj najboljoj formi, ali obojica su imali problema s ozljedama, a Fucsovics se povukao protiv Nicka Kyrgiosa prošlog tjedna u Stuttgartu zbog problema s leđima.

Bautista Agut također se mučio s kondicijom, jedva sudjelujući u sezoni na šljaci zbog problema sa ručnim zglobom i teško ga je vidjeti kako se vraća od te vrste ozljede odmah po povratku u akciju.

U Q2 dijelu ždrijeba, Andrey Rublev je prošle godine izborio finale u Halleu, pobijedivši Nikoloza Basilashvilija u polufinalu, a Rubljov će se ove godine sastati s Basilashvilijem u prvom kolu – što se čini teškim ždrijebom za Rubljova u njegovom prvom meču na travi u sezoni.

Basilashvili po pravilu igra dobro u Njemačkoj, a ova druga četvrtina ždrijeba mogla bi biti takva da u njoj ostave dojam Oscar Otte, Miomir Kecmanović i sam Basilashvili.

Otte je došao do polufinala u Stuttgartu prošli tjedan na domaćem terenu i tamo odigrao četiri uzastopna tie breaka, tako da će Kecmanoviću predstavljati teškog protivnika za prvi meč na travi, koji će na ovom turniru tražiti dobru formu pred početak Wimbledona.

Aslan Karatsev se navodno razišao s Janom de Vittom (koji je također trenirao Basilashvilija) i sada radi s Borisom Sobkinom kako bi pokušao zaustaviti pad zbog kojeg je pobijedio u samo pet mečeva otkako je u siječnju osvojio Sydney (5-14 pobjeda/porazi) .

Izgubio je u kvalifikacijama (zaboravio se prijaviti za glavni ždrijeb) od Dominica Strickera prošli tjedan u Stuttgartu i ima skor 2-7 u karijeri na ovoj podlozi.

Karen Khachanov ima prilično dobar rekord ovdje u Halleu (7-4 pobjeda/poraz), ali zasigurno Wimbledonska trava gdje lopta više odskače i manje proklizava bolje odgovara njegovoj igri.

U donjem dijelu, Felix Auger-Aliassime ima dobar rekord na travi i izgleda kao favorit za finale Q3 na račun Huberta Hurkacza i Uga Humberta.

Auger-Aliassime ne pravi dovoljno brejkova na travi (trenutačno samo 16%) i prečesto se oslanja na tie breakove (osvojio je 67% svojih dotadašnjih brejkova na travi) da bi bio tako sigurna opcija za okladu .

U Q4 dijelu ždrijeba, kao glavni igrači izgledaju Nick Kyrgios i Seb Korda, dok se Stefanos Tsitsipas još uvijek bori da se prilagodi igranju tenisa na travi.

Andy Murray je udarao na Tsitsipasov bekhend dovoljno dugo da bi Grk pogriješio i ne možemo vidjeti da će ovaj tjedan proći puno bolje na slično glatkoj podlozi.

Kyrgios je očiti kandidat na travi, ali se mora uzeti u obzir velika vjerojatnost da može pobijediti sam sebe ili samo pokloniti pobjedu protivniku (kao što je to učinio opet prošli tjedan u Stuttgartu), tako da ga je teško podržati ovaj tjedan.

To nam ostavlja Kordu kao glavnu alternativu Auger-Aliassimeu u ovoj polovici ždrijeba, a znamo da Korda može igrati na travi, što je pokazao prošle godine kada je stigao do četvrtine finala.

On bi u prvom kolu trebao nadvladati Cristiana Garina, a pobjednik Pabla Carrena Buste i Holgera Runea na ovoj podlozi ne bi trebao predstavljati veliku prepreku za Kordu.

Do sada je u svojoj karijeri imao 5-2 rekord pobjede/poraza na travi, a jedan od tih poraza dolazi od Humberta u Halleu prošle sezone.

Do sada na travi, njegov kombinirani osvojeni/povratni osvojeni poeni iznosi 103, a njegov zbroj držanja/brejka 103,1 i to bi bilo bolje da je poboljšao svoju stopu konverzije break poena.

Korda je do sada stvarao 0,73 prilike za brejk na travi, ali je od toga iskoristio samo 32%.

To je samo za 0,1 manje od Novaka Đokovića (0,74 po utakmici), koji je stvorio najviše prilika za brejk na travi prošle sezone, tako da bi Amerikanac mogao daleko da dogura ako bi iskoristio te šanse.

Pobjednik ATP Halle – kvote

  • Daniil Medvedev 3.5
  • Felix Auger Aliassime 7
  • Stefanos Tsitsipas 8
  • Andrey Rublev 8.5
  • Nick Kyrgios 8.5
  • Hubert Hurkacz 12
  • Karen Khachanov 17
  • Sebastian Korda 19
  • Ugo Humbert 26
  • Miomir Kecmanović 31
100/100 Vidi recenziju
122€
Matchbonus (prvi depozit): 100%
Posjeti 22bet
  • Brza oklada
  • Mobilne aplikacije
  • 100+ načina plaćanja
95% Omjer isplate
122€ Matchbonus (prvi depozit): 100%
Posjeti 22bet
  • Brza oklada
  • Mobilne aplikacije
  • 100+ načina plaćanja
22bet Recenzija