Euro 2024 Gradovi i Lokacije Sve što trebate znati o gradovima domaćinima

Euro,2024,Football,European,Championship,Germany,Map,Silouhette,Flag,With

Po drugi puta u povjesti Njemačka je domaćin Europskog nogometnog prvenstva. Od 14. lipnja do 14. srpnja, 24 momčadi će se boriti za naslov prvaka Europe. Njemačka je već imala infrastrukturu za ovako veliki događaj, a utakmice će se igrati u 10 gradova. U nastavku vam predstavljamo sve UEFA EURO 2024 lokacija.

22bet 22bet Recenzija 100/100
  • Brza oklada
  • Mobilne aplikacije
  • 100+ načina plaćanja


Berlin

Brandenburg,Gate,Illuminated,At,Sunset,In,Berlin,,Germany

Berlin je glavni grad Njemačke i najveći od svih EURO 2024 gradovi. Utakmice će se igrati na čuvenom Olimpiskom Stadionu koji je sagrađen za Olimpijadu 1936 godine.

Sa 3,85 miliona stanovnika, Berlin je najveći grad po populaciji u urbanim oblastima, ne samo u Njemačkoj več u čitavoj Europskoj Uniji. Berlin pretstavlja zasebnu oblast u Njemačkoj i okružen je oblastom Brandenburg čiji glavni grad Potsdam se nalazi 30 kilometara od Berlina.

Berlin je izgrađen tokom reke Spri. Prvično je dokumentovan još u 13. stoljeću kao grad koji stoji na putu dviju važne trgovačke linije. Početkom 20 stoljeća, Berlin je bio treći najveći grad na svijetu.

Nakon Drugog Svijetskog Rata, Berlin je bio podeljen, a 1961 godine sagrađen je Berlinski zid. Istočni Berlin je postao glavni grad Istoćne Njemačke, dok je Bon postao glavni grad Zapadnje Njemačke. Berlinski zid je odvojio mnogo porodica koja se nisu susrela desetljećima i stajao je sve do 1989 godine.

Danas Berlin je jedan od najravijenijih gradova u Europi koji privlači preko 30 miliuna turista godišnje. Glavne atrakcije svrstavaju Brandenburšku kapiju, zgrada njemačkog sabora, Memorijal ubijenih židova u drugom svjetskom ratu, Memorijal Berlinskog Zida i Štefan plac. Berlin je poznat po svom javnom prevozom i metro u Berlinu smatra se jednom od najboljih na svijetu. Berlin je takođe europski centar urbane kulture i kojem sloboda izražavanja je najvišoj razini.


Minhen

Aerial,View,Of,Marienplatz,Square,And,New,Town,Hall,(neues

Minhen je glavni grad oblasti Bavarija i sa 1,5 miliuna stanovnika, treći je najveći grad u Njemačkoj i 11-ti najveću u Europskoj Uniji. Utakmice EURO 2024 će se igrati na Nogometnoj Areni koja je poznatija kao Alijanc Arena na kojoj nastupa Bayern Minhen.

Minhen se prostire sjeverno od Alpa, leži na reci Isar i je najgustije naseljeni grad u Njemačkoj sa oko 4.500 stanovnika na kvadratnom kilometru.

Grad je prvi put spomenut 1158 godine, a nakon što je Kraljevina Bavarija uspostavljena 1806 godine, Minhen je postao Europska prestonica, umjetnosti, kulture, nauke i arhitekture.

U 20. stoljeću, Minhen je bio proglašen centrom nacističke partije i je bio snažno bombardiran tokom Drugog Svijetskog Rata. Ipak grad je ubrzo ponovo izgrađen, a danas ima preku 30 tisuća zgrada koja su izgrađena pre rata.

Minhen je bio domaćin Olimpiskig Igara 1972 godine, na kojima je slavni plivač Mark Pritz osvojio čak sedam zlatnih medalja. Ipak ta Olimpijada je ostala poznatija po terorističkom napadu u Olimpiskom selu u kome su poginuli 12 izraelskih sportista i članovi delegacije.

Danas Minhen je globalni centar nauke, tehnologije, financija, biznisa i turizma. U mnogim anketama je među najboljim gradovima za život u Europi, a prednjaći i po cenu nekretnina i renti. Prema skorašnjim istraživanjima, čak 29% stanovnika Minhena nisu Njemci i još dodatnih 18% su stanovnici koji nisu rođeni u Njemačkoj.

Minhen je dom nekoliko velikih kompanija kao BMW i Siemens. Najpoznatiji je po Oktober Fest, jednim od najvećih kulturnih festivala na svijetu.


Dortmund

Dortmund,,Germany, ,October,2021:,Aerial,View,On,Westfalenstadion,(signal

Dortmund je treći najveći grad u oblasti Sjeverne Rajne Vestfalije i deveti najveći grad u Njemačkoj sa nešto preko 600 tisuća stanovnika. Utakmice Europskog prvenstva će se igrati na Westfalenstadion stadionu, domu momčadi Borussia Dortmund.

Grad leži na rekama Remšer i Rur, koje su pritoke Rajne. Dortmund je izgrađen krajem devetog stoljeća i postao je slobodni imperijalni grad. U 13. i 14. stoljeću, Dortmund je bio glavni grad Rine, Vesfalije i Nizozemskog okruga Hanseatske Lige. U 20. stoljeću je postao njemački centar uglja i čelika zbog čega je teško bombardovan tokom Drugog Svijetskog rata.  Bombardovanje 12. marta 1945 godine od strane 1.100 aviona uništilo je 98% zgrada u centru grada.

Danas Dortmund je poznat po visokoj tehnologiji, biomedicinskoj tehnologiji, tehnologiji mikro sistema, kao i kreativne industrije. Dortmund je svrstan između 12 najinovativnijih gradova u Europskoj Uniji i je najodržljiviji i najdigitalniji grad u Njemačkoj. Gotovo polovica teritorije grada je na vodi, šumi, agrikulture i zelene površine, a najpoznatiji parkovi su Vestfalenpark i Rombergpark.

Grad ima mnoštvo poznatik muzeja, a pored Muzeja Njmečkog Nogometa, tu su i Muzej Ostval, Muzej Umjetnosti i Povjesti Kulture, kao i Kuća Opere.


Štutgart

Castle,Square,In,Stuttgart,,Germany

Šturtgart je šesti najveći grad u Njemačkoj i glavni i najveći grad pokrajine Baden-Wurttemberg. Grad se prostire tokom rijeke Nekar i u neposrednoj blizini nalazi se Crna Šuma. Utakmice Euro 2024 igraće se na Štutgart Areni na koju nastupa istoimena momčad u Bundesligi.

Sam grad ima oko 630 tisuća stanovnika, ali u široj oblasti žive čak 5,5 milijuna ljudi. To područje je jako razvijeno i je između četiri vodećih u Europi po GDP-u i u top 20 po kvalitetu života. Po svojoj površini, Štutgart je atipičan njemački grad sa puno brda i dolina. Grad je također poznat po muzejima nekih od najvećih proizvođača automobila kao što su Mercedes ili Porše.

Štutgart jako ulaže u razvoj turizma i poznat je po svojim sloganima „Štutgart nudi više“ i „Štutgart je srce Europe“, a također želi da ugosti i biznis svijet sloganom „Gdje biznis susreće budućnost.“ To nije slučajno jer se u Štutgartu nalazi jedna od najvećih banki u Njemačkoj, Landesbank Baden-Württemberg, kao i druga najveća burza.

Za kvalitetu života dovoljno govori i podatak da 40% stanovnika Štutgarta čine stranci i da čak 65% novorođenčadi nisu njemačkog porijekla.


Gelzenkirhen

Gelsenkirchen,,North,Rhine westphalia,,Germany, ,October,2021:,Veltins,Arena,(also

Gelzenkirhen ima tek oko 260 tisuća stanovnika i je 25. po veličini gradova u Njemačkoj. Utakmice Europskog prvenstva će ugostiti na Arena AufSchalke na kojem svoje utakmice igra Schalke 04.

Ono što čini Gelzenkirhen značajnim gradova je njegova lokacija u samom centru Rura, najveće naseljene oblasti u Njemačkoj. Grad leži na rijeci Emšer koja se ulica u Rajnu.

Prve podatke o Gelzenkirhen datiraju još u 1150 godini ali sve do 19 stoljeća bio je smatran selom. Industriska revolucija je učinila svoje i oko sredine 19 stoljeća broj stanovnika u Gelzenkirhen je narastao sa 6 tisuća na čak 138 tisuća.

Početkom 20. stoljeća, Gelzenkirhen je bio vodeći grad u Europi po proizvodnji ugljena. Ipak u zadnjih decenija, ta proizvodnja se gotovo ugasila i danas je Gelzenkirhen jedan od gradova sa najviše nezaposlenih u cjeloj Njemačkoj. Ipak grad sebe predstavlja kao centar solarne tehnologije, a u gradu je sjedište čuvene tvrtke Shell Solar Deutschland GmbH.

I pored toga što je grad veoma mali za njemačke uvjete, dao je brojne velike njemačke nogometaše poput Ilkay Gundogana, Mesuta Ozila, Olafa Thona and Manuela Neuera koji su svi rođeni u Gelzenkirhenu.


Frankfurt

Frankfurt,Am,Main.,Cityscape,Image,Of,Frankfurt,Am,Main,During

Frankfurt je peti po veličini grad u Njemačkoj sa oko 780 tisuća stanovnika. Utakmice Europskog prvenstva će se igrati na Frankfurt Arena gdje nastupa momčad Eintrachta.

Frankfurt je leži na rijeci Majni i nalazi se u centralnom području oblasti Ranja-Majna, koja je druga najveća regija u Njemačkoj sa oko 5,8 milijuna stanovnika.

U Frankfurtu se nalazi sjedište Europske Centralne Banke, najveće banke Europske Unije. Preko 70 nacionalnih i 160 međunarodnih banaka imaju svoje urede u Frankfurtu. U gradu se nalazi i industrijski park Hochst sa više od 90 kompanija iz farmaceutske, kemijske i biotehnološke industrije kao što su Celanese, Clariant, BASF, Merck KGaA and Siemens.

Danas Frankfurt je 13. najbogatiji grad na svijetu i drugi u Europi nakon Londona. Grad je pun kulturnih, etničkih i religioznih različnosti i pola od stanovnika, osobito mladih, su stranci. Grad je jedan od najprometniji u svijetu i aerodrom povezuje gotove sve destinacije Europe sa ostatkom svijeta.

U Frankfurtu se nalaze neka od najčuvenijih univerziteta poput Goethe Univerziteta, zatim Universitätsklinikum, FUAS i FUMPA.

Simboli grada su Roman, kompleks od 9 kuća koja su se stoljećima koristila kao administrativne zgrade. Zatim tu je Frankfurtska katedrala i Crkva Svetog Pavla.


Hamburg

Hamburg,Germany,Skyline,At,Dusk

Hamburg je drugi najveći grad u Njemačkoj nakon Berlina i osmi najveći grad u Europskoj Uniji sa oko 1,9 milijuna stanovnika. Cela regija Hamburga ima oko 5,1 milijuna stanovnika i je deveta najrazvijenija regija po GDP-u u Europskoj Uniji.

Utakmice Europskog prvenstva će se igrati na Volksparkstadionu.

Hamburg leži na rijeci Elbi, na planinama Alster i Bile i udaljen je tek stotinjak kilometara od Sjevernog Mora. Luka u Hamburgu he najveća u Njemačkoj i treća najveća u Europi nakon Roterdama i Antwerpa.

Dva najveća njemačka dnevna lista Der Spiegel i Die Zeit imaju svoja sjedišta u Hamburgu. U Hamburgu su smještena najstarija njemačka burza i najstarija banka na svijetu Berenberg. U Hamburgu također se nalaze i Međunarodni tribunal za Pravo Mora, Fondacija EU-LAC kao i UNESCO Institut za doživotno učenje. UNESCO je također uzeo pod zaštitu Speicherstadt i Kontorhausviertel koje predstavljaju kulturne baštine.

U Hamburgu ima preko 2,500 mostova što ga čini gradom sa najviše mostova na svijetu i 5 od 29 najviši crkvi se također nalaze u Hamburgu.

U povijesti grada su upamćeni veliki požar 1842 godine u kojem izgorjelo trećina grada, bombardiranje tijekom Drugog Svjetskog Rata i poplava Sjevernog Mora 1962 godine u kojoj je poginulo 315 ljudi.

Hamburg je također poznat po tome da su u njemu rođeni bivši njemački kancelari Helmut Schmidt and Angela Merkel.


Dizeldorf

City,Of,Düsseldorf,And,River,Rhine,,Germany

Dizeldorf je glavni grad Sjeverne Rajnoj Vestfaliji i je sedmi najveći grad u Njemačkoj sa oko 630 tisuća stanovnika. Utakmice Eura će se igrati na Dusseldorf Areni gdje nastupa momčad Fortune.

Veći deo grada leži na desnoj strani Rajne i je najveći grad Donje Frankovske regije. Dizeldorf je svrstan između top 10 gradova u Europi po kvalitete života. Predstavlja biznis i financijski centar u kome su sjedišta jedne Fortune Global 500 i dviju DAX kompanija.

U gardu imam 22 institucije visokog obrazovanja među kojima najpoznatiji su Heinrich Heine Universitat i Hochschule Dusseldorf.

Glavna atrakcija garda predstavlja televizijski toranj Rheinturm koji je visok 240 metara, zatim Schloss Benrath, Neuer Zollhof i zgrada Colorium.


Keln

Beautiful,River,Rhine,(rhein),River,Skyline,,Medieval,Gothic,Dome,,Hohenzollern

Keln je najveći grad u Sjevernoj Rajnoj Vestfaliji i četvrti najveću u Njemačkoj sa oko 1,1 milijuna stanovnika. Utakmice Europskog prvenstva će se igrati na RheinEnergieStadion.

Glavni simbol grada jest Kelner Dom čije je konstruiranje trajao od 1248 do 1880 godine. To je najviša katedrala na svijetu i treća najveća zgrada na svijetu u periodu od 1880 do 1890. Sagrađena je kao grobnica troje kraljeva i danas je jedna od posjećivanih znamenitosti u cijeloj Europi. Keln je dom više od 30 muzeja i galerija, a tu je i Univerzitet Keln, jedan od najstarijih na kontinentu.

Keln je poznat i kao sjedište Svjetskog astronautskog centra i Njemačkog centra zraknog prostora. Lufthansa, najveća njemačka avio-kompanija ima svoje sjedište upravo u Kelnu.

Jedan od najvećeg uličnih festivala u Njemačkoj održava se upravo u Kelnu i počinje 11. studenog u točno 11 sati i 11 minuta.


Lajpcig

The,Drone,Aerial,View,Of,Leipzig,,Germany.,Leipzig,Is,The

Lajpcig je najveći grad u Saksoniji sa oko 630 tisuća stanovnika, i osmi je najveći grad u Njemačkoj. Utakmice Europskog prvenstva će se igrati na Red Bull Areni.

Grad se nalazi na samo 150 kilometara udaljenosti od Berlina i smatran je trgovačkim gradom još od vremena Rimskog Carstva jer sa nalazi na putu dviju važne trgovinske linije Via Regia i Via Imperii.

Lajpcig je odigrao značajnu ulogu u padu komunizma. Rušenje Berlinskog Zida je započeto protestima iz crkve Svetog Nikole koje su krenule ka Berlinom.

Jedan od najboljih zooloških vrtova u Europi nalazi se upravu u Lajpcigu sa oko 850 različitih životnija. Također Univerzitet u Lajpcigu je jedan od najvećih u Europi i ovaj grad je sjedište Njemačke nacionalne biblioteke.


100/100 Vidi recenziju
122€
Matchbonus (prvi depozit): 100%
Posjeti 22bet
  • Brza oklada
  • Mobilne aplikacije
  • 100+ načina plaćanja
95% Omjer isplate
122€ Matchbonus (prvi depozit): 100%
Posjeti 22bet
  • Brza oklada
  • Mobilne aplikacije
  • 100+ načina plaćanja
22bet Recenzija