UEFA Liga Prvaka: Tko će dobiti dodatno mjesto u LP za sezonu 2024/2025?

UEFA Liga Prvaka

Dvije lige bit će nagrađene dodatnim mjestom u Ligi prvaka sljedeće sezone na temelju rezultata u europskim natjecanjima ove sezone, sve u sklopu preuređenja koje proširuje natjecanje na 36 momčadi – ali tko će imati koristi?

S nokaut fazama UEFA Liga Prvaka, Europske lige i Europske konferencijske lige koje se upravo spremaju ući u četvrtfinalnu fazu, počinjemo dobivati ​​vrlo jasnu sliku o tome koje bi lige mogle dobiti te dvije pozicije – ali to bi još uvijek moglo biti neizvjesno do samog kraja.


Kako to funkcionira?

Radi se o najboljem prosječnom koeficijentu svih momčadi koje sudjeluju u europskim natjecanjima za svaku zemlju. Dvije lige s najboljim rezultatom dobivaju dodatno mjesto. Svaka pobjeda donosi dva koeficijentna boda, neriješeni rezultat donosi jedan bod, a za poraz ne dobivate ništa.

Također postoje bonus bodovi za dolazak do određenih faza, što dodatno ističe momčadi koje dobro igraju u natjecanjima veće važnosti.

Bodovi koje ostvare svi klubovi se zbrajaju, a ukupni rezultat se dijeli s brojem klubova koje zemlja ima u Europi u sezoni. To daje prosječni koeficijent.

Na primjer, ako zemlja ima 35 koeficijentnih bodova i sedam momčadi u Europi, njezin rezultat iznosi 5,00 za tablicu (35 / 7 = 5,00).

bet365 bet365 Recenzija 85/100
 • Prijenos uživo i klađenje u stvarnom vremenu
 • Kalendar sportskih utakmica uživo
 • Aplikacije za razne operativne sustave


Dakle, pobjede nisu vrijednije u UEFA Liga Prvaka?

Ne, sustav koeficijenta je osmišljen kako bi ocijenio ukupnu snagu liga. Pobjede su iste u svim natjecanjima, inače bi bilo nemoguće za lige s malo ili nimalo momčadi u grupnoj fazi Lige prvaka da napreduju na ljestvici koeficijenata.

Bonus bodovi imaju dva cilja: prvo, dati težinu snazi natjecanja na ljestvici koeficijenata, i drugo, pružiti bodove onim momčadima koje sudjeluju u Ligi prvaka, a možda ne ostvaruju mnogo pozitivnih rezultata.

Zapravo, bolje je za lige da neke momčadi padnu u Europsku ligu za nokaut fazu. Bonus bodovi mogu biti manji u Europskoj ligi, ali svaka dvokružna utakmica nosi pet bodova (četiri za rezultat i jedan za napredovanje u sljedeći krug). Ako momčad ostane u Ligi prvaka, možda neće proći osminu finala i imat će malo šanse za doprinos koeficijentu zemlje putem pobjeda.


Zar ovo neće rezultirati samo dodatnim mjestima za dvije najbolje lige?

Ako pogledamo unatrag u prethodnih pet sezona, Engleska i Španjolska zauzimaju sedam od 10 mjesta, Italija i Njemačka po jedno. Samo u 2021.-22. godini jedna od zemalja s manje od četiri momčadi u Ligi prvaka (Nizozemska) završila je među prvima dva na prosječnom koeficijentu.

Dakle, da, povijest nam govori da je vrlo vjerojatno da će dvije najbolje lige imati pet mjesta u UEFA Liga Prvaka sljedeće sezone.

 • 2022.-23.: Engleska i Italija
 • 2021.-22.: Engleska i Nizozemska
 • 2020.-21.: Engleska i Španjolska
 • 2019.-20.: Španjolska i Njemačka
 • 2018.-19.: Engleska i Španjolska

Dobro, tko je u konkurenciji ove sezone?

Ovo je top 10 osvježeno 14. ožujka na kraju osmine finala.

 • Italija, 17.714
 • Njemačka, 16.357
 • Engleska, 16.250
 • Francuska, 14.750
 • Španjolska, 14.187
 • Češka, 13.250
 • Belgija, 13.200
 • Turska, 11.500
 • Portugal, 10.1666
 • Nizozemska, 10.000

Italija je u vrlo jakoj poziciji s četiri aktivne momčadi i prilično je sigurna da će osvojiti jedno od ta dva mjesta.

Ispadanje Freiburga od strane West Hama učinilo je Englesku glavnim favoritom da završi ispred Njemačke u prva dva mjesta. Engleska ima pet momčadi koje su još uvijek aktivne, ali samo dvije od njih su u Ligi prvaka. Njemačka ima tri preostale momčadi, ali dvije su u Ligi prvaka. Bodovi su lakši za osvajanje izvan Lige prvaka.

Međutim, ždrijeb za četvrtfinale i polufinale izbacio je dva ključna sukoba što znači da Njemačka ima pravu šansu za održavanje vodeće pozicije. Francuska i Španjolska su ogromni autsajderi.


Dakle, kako stoje lige?

Liga treba zadržati što više momčadi aktivnih duboko u nokaut rundama. Što je manje momčadi u europskim natjecanjima, manja je šansa za osvajanje koeficijentnih bodova kako bi se konkuriralo za prva dva mjesta.

To je još važnije za Englesku i Španjolsku, koje su započele s osam momčadi u Europi; svaka pobjeda vrijedi malo manje za koeficijent (jer se rezultat dijeli s osam umjesto sa sedam kao za Njemačku i Italiju.)


ITALIJA, 17.714

Atalanta, AC Milan i AS Roma prošli su u četvrtfinale Europske lige, dok je Fiorentina napredovala u Europskoj konferencijskoj ligi.

Internazionale, Lazio i Napoli su ispali iz Lige prvaka u osmini finala.

 • U četvrtfinalu: 4
 • Izvan: 3

Serie A izgleda prilično dobro unatoč gubitku sva tri svoja tima u UEFA Liga Prvaka koji su se plasirali u nokaut fazu.

Ali ždrijeb nije bio milostiv. Sve-italijanski četvrtfinale u Europskoj ligi (AS Roma protiv AC Milana) znači da će Italija sigurno izgubiti jednu momčad, što smanjuje njihov maksimalni koeficijent, dok je Atalanti dodijeljeno teško sučeljavanje protiv Liverpoola.

Međutim, sudar Engleske i Njemačke u Ligi prvaka i Europskoj ligi trebao bi značiti da je Italija sigurna u prvih dva mjesta.

NJEMAČKA, 16.357

Bayern München i Borussia Dortmund su oboje prošli u četvrtfinale Lige prvaka, ali je RB Leipzig ispao. Bayer Leverkusen je dramatično prošao u Europskoj ligi.

Union Berlin, Eintracht Frankfurt i SC Freiburg su vani.

 • U četvrtfinalu: 3
 • Izvan: 4

Njemačka možda zauzima drugo mjesto, ali daleko je od sigurnog s dva od tri preostala tima u UEFA Liga Prvaka.

Sve će ovisiti o utakmici Arsenal protiv Bayerna (Liga prvaka) i Bayera Leverkusena protiv West Hama United (Europska liga). Njemačkoj će sigurno trebati prolazak oba tima kako bi završila među prvih dva ispred Engleske. Ako Bayern pobijedi, mogli bi se susresti s Manchester Cityjem u polufinalu.

ENGLESKA, 16.250

Arsenal i Manchester City prošli su u četvrtfinale Lige prvaka. West Ham United i Liverpool su prošli u Europsku ligu, ali Brighton & Hove Albion su ispali.

Aston Villa je u četvrtfinalu Europske konferencijske lige. Manchester United i Newcastle United su ispali nakon što su završili posljednji u svojim grupama Lige prvaka.

 • U četvrtfinalu: 5
 • Izvan: 3

S pet timova ostalih u Europi, od kojih su tri izvan Lige prvaka, Engleska je čvrsti favorit za dobivanje dodatnog mjesta.

Ali borba još nije gotova zbog utakmice Arsenal protiv Bayerna Münchena (UEFA Liga Prvaka) i Bayera Leverkusena protiv West Hama United (Europska liga).

Manchester City također mora proći Real Madrid u Ligi prvaka.

Arsenal i Manchester City mogli bi se sastati u polufinalu Lige prvaka, pa je maksimalni koeficijent sada smanjen.

FRANCUSKA, 14.750

Paris Saint-Germain pobijedio je Real Sociedad kako bi došao do četvrtfinala Lige prvaka.

Marseille je lako prošao Villarreal u osmini finala Europske lige, ali Lens, Stade Rennais i Toulouse su ispali.

U Europskoj konferencijskoj ligi, Lille je prošao austrijski klub Sturm Graz.

 • U četvrtfinalu: 3
 • Izvan: 3

Samo s tri preostale momčadi u Europi, šanse Francuske da se plasira među prva dva su male, ali još uvijek moguće. Lille mora izbaciti Aston Villu u četvrtfinalu Europske konferencijske lige.

ŠPANJOLSKA, 14.437

Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid su svi prošli u četvrtfinale Lige prvaka, ali je Villarreal izgubio od Marseillea u osmini finala Europske lige.
Osasuna, Sevilla i Real Betis su ranije eliminisani. Real Sociedad je poražen od PSG-a u osmini finala Lige prvaka.

 • U četvrtfinalu: 3
 • Izvan: 5

Neuspjeh Osasune u kvalifikacijama za Europsku konferencijsku ligu ozbiljno je utjecao na šanse Španjolske da se plasira među prva dva.

S obzirom na to da Španjolska ima sva tri preostala kluba u Ligi prvaka, sada je gotovo nemoguće izazvati za prva dva mjesta odavde.


Kada ćemo saznati tko dobiva dodatna mjesta?

U mnogim sezonama to može biti očito u ožujku, nakon što saznamo koje lige imaju momčadi koje su prošle u četvrtfinale tri europska natjecanja. Ovaj put je bliže, ali ako Arsenal i West Ham oboje prođu, tada ćemo znati tek na kraju četvrtfinala.

Međutim, sezona 2019./20. pokazuje da to može biti napeto do samog kraja. Njemačka nije pretekla Premier ligu za drugo mjesto sve do trenutka kada je Bayern München pobijedio Paris Saint-Germain 1-0 u finalu Lige prvaka. Ako se to ponovi ove sezone, ne bismo znali koja liga dobiva drugo dodatno mjesto sve do finala Lige Prvaka 1. lipnja.


Koliko je maksimalan broj mjesta u UEFA Liga Prvaka i Europi?

Prema starom sustavu, maksimalno pet klubova iz jedne zemlje moglo je igrati u Ligi Prvaka. To znači da u nevjerojatnom slučaju momčadi iz iste lige osvoje Ligu prvaka i Europsku ligu, a završe izvan mjesta za Ligu prvaka u domaćim ligama, tada bi četvrta momčad morala prepustiti svoje mjesto i pasti u Europsku ligu.

No, od 2024./25. godine ta je ograničenost ukinuta i moguće je da sedam Premierligaških momčadi dobije mjesto u Ligi prvaka: prvih četiri, petoplasirani putem nastupa u Europi, te pobjednici Lige prvaka i Europske lige.

Također bi teorijski bilo moguće imati 11 momčadi Premier lige u Europi: uobičajena alokacija od sedam, plus dodatno mjesto u Ligi prvaka i osvajači svih triju europskih natjecanja (ako završe izvan europskih pozicija). UEFA još nije donijela odluku o maksimalnom broju iz jedne udruge u Europi.

25€
(prvi depozit): 100%
Posjeti bet365
 • Prijenos uživo i klađenje u stvarnom vremenu
 • Kalendar sportskih utakmica uživo
 • Aplikacije za razne operativne sustave
94% Omjer isplate
25€ (prvi depozit): 100%
Posjeti bet365
 • Prijenos uživo i klađenje u stvarnom vremenu
 • Kalendar sportskih utakmica uživo
 • Aplikacije za razne operativne sustave
bet365 Recenzija